Archiwum numerów

    Nie wyrzucajciefusów do śmieci!Program recyklingu fusów kawowych

    Po godzinach Autor : Angelika Jeziorska, Agnieszka Pierzchała 2 minuty czytania

    Każdego dnia w Europie wyrzucamy 9 tys. ton fusów kawowych. Zamiast wykorzystywać ich potencjał, zużyte fusy najczęściej marnujemy na wysypiskach śmieci i w spalarniach. Czy można zwiększyć poziom recyklingu fusów? Oczywiście! Udowadniamy to dzięki współpracy z firmą EcoBean.

    Kawa, tuż po wodzie, jest najpopularniejszym napojem na świecie. Wielu z nas pije ją codziennie i nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej filiżanki tego napoju. W 2024 roku w budynkach biurowych wypiliśmy mniej więcej 700 tys. kaw. Oprócz zastrzyku energii i przyjemności z delektowania się ulubionym napojem po kawie zostaje jeszcze jedno… fusy.

    Fusy – wartościowy odpad rynkowy

    Postanowiliśmy przyczynić się do zwiększenia poziomu recyklingu fusów kawowych. W tym celu w listopadzie 2023 roku rozpoczęliśmy współpracę z firmą EcoBean, zwycięzcą drugiej edycji Programu Grantowego ING. EcoBean wykorzystuje zużyte fusy kawowe i udowadnia, że to, co jeszcze niedawno uważano za odpad, można przekształcić w wartościowe produkty rynkowe.

    Co się dzieje z fusami kawowymi?

    Przed rozpoczęciem programu ustaliliśmy poszczególne etapy zbierania i odbierania fusów kawowych.

    Przekształcenie w pięć frakcji

    Na grafice pokazaliśmy, jak wygląda nasz wewnętrzny proces zbierania i odbierania fusów, ale co dalej? Otóż nasze fusy kawowe trafiają do centrum technologii firmy EcoBean, gdzie podczas procesu technologicznego przekształcane są w pięć frakcji:

    • olej kawowy – możliwy do stosowania w kosmetyce, żywności czy biopaliwach;
    • przeciwutleniacze – wykorzystywane m.in. w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy farmaceutycznym;
    • polilaktyd (PLA) – biodegradowalny polimer, który odzwierciedla właściwości tworzywa PET. Materiał może służyć w branży opakowaniowej. EcoBean opracował kompozyt z zawartością PLA, z którego produkowane są biodegradowalne doniczki; po umieszczeniu w ziemi razem z rośliną ulegają biodegradacji w ciągu 6–12 miesięcy;
    • lignina – polimer wykorzystywany w branży opakowaniowej i rolniczej;
    • dodatki białkowe – stanowią bogaty wsad do żywności czy pasz dla zwierząt hodowlanych i domowych.

    Podsumowanie roku współpracy

    Program zbierania fusów kawowych wprowadziliśmy w naszych biurach w Warszawie (ul. Puławska 2), Katowicach (ul. Sokolska 34 i Chorzowska 50), Rudzie Śląskiej (ul. Niedurnego 54). W roku 2024 przekazaliśmy do EcoBean 7657 kg fusów, co przełożyło się na redukcję emisji w gospodarce własnej o 49,09 CO2e. W kolejnym roku będziemy kontynuować współpracę z EcoBean. Chcemy przyczynić się do zwiększenia poziomu recyklingu fusów kawowych, a tym samym wspierać firmę EcoBean w dążeniu do zmniejszenia ogólnego wpływu przemysłu kawowego na środowisko.

    Angelika Jeziorska, Agnieszka Pierzchała, Centre of Expertise Real Estate and Facility Management