Abyśmy mieli zdrowe ciałoi… głowęDietetyczne Środy w ING Banku
Podczas organizowania w 2024 roku programu Dietetyczne Środy przyświecały nam dwa słowa klucze: interakcja z uczestnikami spotkań oraz systematyczność tych wydarzeń. Spotkania prowadziła znana nam już od kilku lat dietetyczka kliniczna Magdalena Kartasińska-Kwaśnik. Zainteresowanie spotkaniami przerosło nasze oczekiwania!
Pani Magdalena ma już stałą grupę odbiorców, którzy zawsze po spotkaniu dopytują o datę następnego. Widywaliśmy się na MsTeams konsekwentnie raz na kwartał, poruszając tematykę nawiązującą do okresu, w którym spotkania się odbywały, i co najważniejsze – dostosowaną do potrzeb uczestników, wyrażanych podczas wcześniejszych spotkań. Na przykład podczas Dnia Wellbeing 2024 dowiedzieliśmy się, że nasz szeroki uśmiech i poziom endorfin również zależą od naszej diety, czyli od tego, co nakładamy na nasze talerze (nie mówiliśmy o śmiejżelkach).
Wszyscy tworzymy Dietetyczne Środy
Formuła spotkań, zmieniona pod koniec 2023 roku, zdecydowanie się przyjęła. Pani Magdalena po wykładzie zawsze miała czas, by odpowiadać na pytania i rozwiewać wątpliwości, które pojawiały się podczas spotkań. Dla nas pytania uczestników to również kierunkowskaz, dzięki któremu wiedziałyśmy, ale i wiemy, jakie tematy ich interesują, które warto pogłębić, zaopiekować i poruszyć na kolejnym spotkaniu. Dzięki temu praktycznie każdy z naszych uczestników był współtwórcą Dietetycznych Śród.
Człowiek jest tym, co zje.
Ludwig Feuerbach
O tym rozmawialiśmy
- Dieta dla mocnych kości i zdrowych mięśni – fakty i mity
Rozmawialiśmy m.in. o znanym haśle „Pij mleko, będziesz wielki”. O tym, jaki jest wpływ wapnia i innych mikro- i makroelementów na kości i ich budowę. Dowiedzieliśmy się również o nośnikach mikro- i makroelementów, dzięki którym dostarczane do naszego organizmu są one łatwiej dla niego przyswajalne. - Zdrowa planeta, zdrowy tyPodczas tego spotkania dowiedzieliśmy się, jak wiele wody potrzeba do produkcji np. 1 kg wołowiny, jak duże ilości wody zużywa przemysł w zależności od rodzaju mięsa (drób, wieprzowina, wołowina). Poznaliśmy również kilka faktów na temat marnotrawienia żywności, skali tego problemu. Najważniejsze, że otrzymaliśmy kilka porad i przepisów, jak nie marnować jedzenia, przetwarzać resztki, a dzięki temu wyrzucać mniej.
- Grilluj smacznie i zdrowiej!Magdalena przekazała nam kilka słów na temat grillowego BHP, opowiedziała o grillowaniu od „kuchni”, czyli jakiego sprzętu używać. Wiecie, że rozpałka również ma znaczenie?
- Poznaj składniki szerokiego uśmiechu
Było to wrześniowe spotkanie z okazji Dnia Wellbeingu, więc o czym innym mogliśmy rozmawiać jak nie o tym, co może wywołać uśmiech? Poznaliśmy odpowiedź na pytanie, czy jest coś, co warto jeść, żeby uśmiech nie był przelotny, a dobry nastrój został z nami na cały dzień. I wcale nie chodzi o niezdrowe przekąski i potrawy, które nam smakują, a nierzadko później mierzymy się z wyrzutami sumienia. - Święta zdrowe dla ciała i głowy
Przed świętami Magdalena spotkała się z nami, żeby podpowiedzieć, co jeść w grudniu, żeby poczuć klimat świąt. Poruszyliśmy również bardzo ważny temat, jak pracować ze sobą, by nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjemy kilka pierogów czy makówek więcej niż zwykle. Dopytywaliśmy, czy potrzebujemy przygotowywać wersje „fit” tradycyjnych potraw, żeby nie przytyć w okresie świątecznym.
Nowość: konsultacje indywidualne
W minionym roku wprowadziliśmy nowość w naszym programie. Po każdym środowym spotkaniu uczestnicy mogli jeszcze przez dwa dni korzystać z konsultacji indywidualnych z Magdaleną Kartasińską-Kwaśniak. Konsultacje te cieszyły się tak dużą popularnością, że już po 3 godzinach od rozpoczęcia zapisów nie było wolnych terminów. Dzięki temu, że odbywały się one online, nasze koleżanki i koledzy z Sieci również mogli swobodnie z nich skorzystać. I tylko nam, jak dotychczas, nie udało się zapisać na konsultacje 😊 Jak to mówią, „szewc bez butów…”. Ale wszystko przed nami.
Nowy rok już wyszedł zza rogu i wiemy, że wrócimy z Magdaleną do Was niebawem, w I kwartale 2025 roku. Wyczekujcie informacji w Newsletterze Wellbeingowym😊
Anna Pośpiech, Agnieszka Pierzchała, Expert Team Bank Support Facility Management