Archiwum numerów

    Wielkanoc,za którą podziękuje Ci planetaBądź eko

    Po godzinach Autor : Katarzyna Krauz-Klunder 5 minut czytania

    Wprawdzie do Wielkanocy mamy jeszcze trochę czasu, ale – jak zawsze – jesteśmy o krok do przodu. Dlatego już dzisiaj podpowiadamy, jak w organizację świąt wpleść trochę ekologii, a czynić to z rozmysłem, systematycznie i… twórczo. Planeta będzie Ci wdzięczna!

    Czy do każdego etapu przygotowań do świąt możemy wpleść myślenie ekologiczne? Święta spędzone w duchu eko z pewnością dadzą nam sporo radości i satysfakcji. Sprawdźmy!

    Zawsze może być eko…

    Święta spędzane klasycznie, czyli w domu, dają Ci wprost nieograniczone możliwości. Jesteś panem sytuacji. Świąteczne zakupy możesz zrobić w swoich ulubionych albo nowo odkrytych miejscach, które oferują produkty ekologiczne, wytwarzane tradycyjnie czy regionalne. Może to być odkrywanie nowych smaków lub korzystanie ze sprawdzonych i lubianych produktów. Na pewno będzie smacznie i zdrowo.
    Jeśli święta spędzasz jednak poza domem, warto wybrać propozycje przyjazne i bliskie środowisku naturalnemu. Gospodarstwa agroturystyczne to świetna alternatywa dla wielkich hoteli. Atutem takiego wyboru jest możliwość posmakowania regionalnej kuchni i produktów lokalnych dostawców. Kiedy korzystamy z ofert takich gospodarstw, nierzadko mamy okazję poznać miejsca pochodzenia, a bywa, że i proces powstawania produktów, które konsumujemy.

    …także przy planowaniu

    Kolejnym ważnym aspektem świąt w stylu eko jest przemyślany sposób podejścia do planowania zakupów. Zacznij od spisania potraw, które chcesz przygotować, rodzaju i ilości składników. Wybierając się do sklepu, nie zapomnij o torbach wielokrotnego użytku. Staraj się trzymać listy zakupów. Dobrym sposobem radzenia sobie z niebezpieczeństwem nadmiernych zakupów jest korzystanie ze sklepów online. Pozwoli Ci to na racjonalny, świadomy wybór ilości i rodzaju produktów. A przede wszystkim oszczędzisz czas, który możesz przeznaczyć na przykład na zrobienie pysznego domowego sernika. Przygotowując potrawy, korzystaj nie tylko z nowych przepisów, lecz także z tych starych. Zaskoczy Cię, jak ekonomiczne potrafiły być w kuchni nasze mamy czy babcie.

    Warto wypróbować ekologiczne środki do utrzymania czystości w domu – nie tylko od święta. 

    Jajka w burakach lub curry 

    Zamiast gotowych, często syntetycznych, ozdób produkowanych masowo i dostępnych na każdym kroku wykorzystaj tradycyjne sposoby dekorowania potraw. Jajka wielkanocne zabarwisz bez problemu, wykorzystując buraki, czerwoną kapustę, łuski żółtej lub czerwonej cebuli, kurkumę, curry czy szpinak. Przekonasz się, że piękno natury broni się samo. 

    Ekodetergenty z kuchennej szafki 

    To prawdziwy temat rzeka i ważny nie tylko od święta! Tu ekologiczna wiedza i spryt widoczne są najbardziej. To zawsze dobra okazja, aby postępować rozsądnie i odpowiedzialnie. Tym bardziej warto wypróbować ekologiczne środki do utrzymania czystości w domu. Możesz samodzielnie przygotować mieszaniny czyszczące, wykorzystując do tego podstawowe składniki, które masz w swojej kuchni – ocet, cytryny, sodę oszczoną, spirytus lub wodę utlenioną. Do sporządzonych mikstur możesz dodawać olejki zapachowe lub eteryczne, które nie tylko nadadzą przyjemny zapach, ale nierzadko mają właściwości nabłyszczające lub odstraszające owady. Gotowe detergenty ekologiczne możemy także kupić w wielu miejscach. Mają przyjemny zapach i estetyczne opakowania. Produkty, które zawierają naturalne składniki, są nie tylko przyjazne dla środowiska, lecz także bezpieczne dla naszego zdrowia – zazwyczaj nie zawierają substancji powodujących alergie.

    Święta wielkanocne mogą być znakomitą okazją do twórczego połączenia tradycji z nowoczesnością. Tym bardziej że to, co naturalne, jest trendy i bardzo eko!

    Katarzyna Krauz-Klunder, Centre of Expertise Real Estate and Facility Management